Egzema Tedavisi

Egzama (dermatit) en yaygın cilt hastalıklarından biridir fakat aynı zamanda, sebepleri ve kesin tedavisi ile ilgili de tıp dünyasının net konuşamadığı bir rahatsızlıktır..

Tedavi Yöntemi

Egzamada cilt, vücut kaynaklı veya çevresel faktörler nedeniyle savunmaya geçerek iltihap yoluyla tepki verir. Pek çok egzama hastası arayış içerisindedir, kesin çözüm ister, doktor doktor gezdiğinden ve her bir doktorun da kendisine bir ilaç verip gönderdiğinden, hastalığın geçmediğinden şikayet eder. Burada sorun, hastaların doktorun verdiği ilaçla hastalığı kökünden kurutmayı istemelerinde / beklemelerinde yatar. Oysa yetişkinlerde egzama tamamen ortandan kalkmayan ancak belirtilerin kontrol altına alınabildiği bir rahatsızlıktır. Egzamaya neden olan nedenin bulunması ve ciltte oluşan zararın düzeltilmesi, cilt bariyerinin kuvvetlendirilmesi ve daha sonra egzamanın yenilenmesinin önlenmesi gerekmektedir. Aksi taktirde tedaviniz kısa süreli olacaktır. 2 yaşından önce doğru sonuç vermez diyenlerin aksine, çocuk alerji uzmanları tarafından yapılan ciltten alerji testi 2-3 aylıktan itibaren yapılabilir ve egzamanın altında yatan asıl neden bulunabilir. En yaygın tetikleyiciler cildi tahriş eden maddelerdir. Örneğin, ciltle temas eden yün veya insan yapımı iplikler, egzama taşıyan birçok insanda görülür.

Sıkça sorulan sorular

Sabunlar ve temizleyiciler, parfüm, makyaj, toz, kum, klor, çözücüler, çevredeki cildi tahriş edici maddeler, sigara dumanıdır.

Soğuk veya grip, bakteriyel enfeksiyon, küf, polen veya evcil hayvan tüyü gibi maddelere karşı oluşan alerjik reaksiyonlar, uzun süre suyla temas etme, çok sıcak veya çok soğuk, terlemek ve sonra bu terin soğuması, çok sıcak suyla veya çok uzun süreli duş almak, banyodan sonra cilt yağı kullanmamak, kış mevsimindeki düşük nem oranı, yıl boyunca kurak olan iklimlerde yaşamaktır.

Kortikosteroitler: Diğer tedavi yöntemleri başarısız olursa kortikosteroit tedavisi önerilir. Bu steroitleri kullanırken verilen talimatlara uyulması gerekir. Işın terapisi: Ultraviyole ışınlı terapiler uygulanabilir. Lazer tedavileri: Q-switched, Pico, Nd:YAG lazerler kaşıntının önlenmesinde ve kısır döngüden çıkmak için kullanılabilmektedir. İmmün baskılayıcılar: Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar da bir tedavi seçeneği olabilir. Diğer tedaviler başarısız olduğunda siklospori, azatiyoprinveya metotreksat gibi ilaçlar verilebilir. İmmün düzenleyiciler: Bu yeni bir ilaçlı krem türüdür, inflamasyonu kontrol ederek ve bağışıklık sistemi tepkilerini baskılayarak egzamayı tedavi eder.